Skräddarsydd kostym

Skräddarsydd kostym – användbara tips

Ska du på en riktigt fin tillställning och har tröttnat på din gamla kostym? Låt oss sy upp den eller låt oss skräddarsy en ny! Här är några saker som kan vara bra att tänka på när man ska skräddarsy en kostym:

  • Val av tyg. Vad har du för behov? Har du redan flera svarta kostymer så kanske du inte har behov av en till. Behöver du en tunnare, lättare kostym för sommaren eller en i grövre ull? Vilken typ av tyg, och vilken kvalitet materialet har är förstås också avgörande för kostymens pris. Ett bättre tyg är förstås dyrare, men kan bli ett plus i längden då hållbarheten är längre och du inte kommer att behöver köpa nytt på ett tag.
  • Passform och stil. Här finns många val och stora möjligheter hos skräddaren. Ska kavajen ha smal eller vid passform och hur lång ska den vara? Hur många knappar ska den ha, kanske rentav dubbelknäppt? Hur ska slaget se ut och hur brett ska det vara? Vart ska fickorna placeras på kavaj och byxa och hur ska de se ut? Ska byxan ha låg eller hög midja och hur vida ska de vara. Hur ska fodret se ut och vilken färg ska knapparna ha. Möjligheterna till variation är oändliga.
  • Måttning. När du vet vad du vill ha är det dags att mäta upp din kostym. Man använder ofta en halvfärdig kavaj, en så kallad master, vid måttningen. Få personer har en perfekt kropp där allt sitter perfekt, därför kan det vara svårt att hitta en välsittande fabrikstillverkad kostym. 
  • Provning. När kostymen är färdig är det dags för provningen, är kunden inte nöjd så görs justeringar för hand.

Några starka fördelar med måttsytt är passformen, att man kan få till en personlig och unik produkt, att du har måtten klara när du har sytt upp och enkelt kan komplettera med nya kostymer. Men den största fördelen är förstås valmöjligheterna, som är oändliga när det handlar om måttsytt, både när det handlar om modell, tyg och storlek.

skräddarsydd kostym

Låt oss höja feststämningen genom att sy upp din kostym!